Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Tydzień Patrona

Tydzień Patrona

Od 15 do 22 grudnia w naszej szkole zorganizowany został Tydzień Patrona. Był od szczególnie ważny, gdyż w tym roku przypada 120 rocznica urodzin ks. Rabczyńskiego. Aby ją uczcić klasy młodsze rysowały prace pod hasłem „Dzieła Patrona”, poznawały też osobę ks. Wacława dzięki pogadankom i prezentacjom, klasy starsze uczestniczyły w konkursie wiedzy o patronie, a także przygotowywały plakaty, które potem ozdobiły salę gimnastyczną podczas spotkania wspomnieniowego. Wieczernica zorganizowana została 21 grudnia i przebiegała w bardzo ciepłej atmosferze, wiele dowiedzieliśmy się o naszym patronie. Dodatkowo wzbogaciliśmy spotkanie o nową tradycję – piernik ks. Rabczyńskiego i pierniczki, w których przygotowanie zaangażowały się wszystkie klasy w ramach działań Małego i Dużego Samorządu. Co do piernika, został upieczony i pięknie ozdobiony dzięki współpracy obu samorządów, a przepis zmodyfikowała klasa IV, uwzględniając w nim takie składniki jak dobroć, serdeczność i ciepło. Sami możecie się o tym przekonać, a może nawet samodzielnie wypróbować.

 

Piernik ks. Rabczyńskiego

(dojrzewający staropolski)

Składniki

Na ciasto:

  • 1 kg białego puchu (mąki pszennej)
  • 500 g naturalnej płynnego złota (miodu naturalnego)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka słodkich diamentów cukru
  • ½  szklanki białego nektaru (mleka)
  • 3 jajka od kur chadzających po podwórzu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½  łyżeczki diamentów soli
  • 2 łyżki czarnego złota (kakao)
  • 2 opakowania przyprawy do piernika

Na polewę:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

Do przełożenia:

  • ok 700 g powideł śliwkowych ze spiżarni księdza Rabczyńskiego

Dodatkowo:

  • do przystrojenia: orzechy włoskie, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, gotowe ozdoby cukiernicze (gwiazdki, perełki )

 Przygotowanie

  1.  Na średnim ogniu roztapiamy masło z miodem, dodajemy cukier i odstawiamy na trzy Zdrowaśki do wystudzenia.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Łączymy ją z sodą, przyprawą do piernika, kakao i solą.
  3. Do suchych składników dodajemy przestudzoną masę miodową, mleko, wbijamy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do naczynia kamionkowego, ceramicznego lub szklanego. Zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 niedziele Adwentu.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, Każdą z nich z czułością wałkujemy i pieczemy 3 placki w 170 stopniach przez jedną część Różańca (ok. 18 minut). Odstawiamy do wystudzenia.
  6. Zimne blaty ciasta piernika przekładamy powidłami i odstawiamy na wolne dni tygodnia (1-2 dni), by w tym czasie radować się obecnością bliskich.
  7. Ciepłem płynącym z dobroci serca i na ogniu rozpuszczamy masło i wrzucamy trochę uśmiechu oraz pokruszoną czekoladę. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  8. Piernik kroimy na równe kostki, które oblewamy czekoladą i dekorujemy serdecznością, dobrocią i bakaliami.
Data dodania: 2022-12-22 13:36:44
Data edycji: 2022-12-26 23:53:37
Ilość wyświetleń: 173

Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Logo Facebook
Facebook