Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Tydzień Patrona

Tydzień Patrona

Od 15 do 22 grudnia w naszej szkole zorganizowany został Tydzień Patrona. Był od szczególnie ważny, gdyż w tym roku przypada 120 rocznica urodzin ks. Rabczyńskiego. Aby ją uczcić klasy młodsze rysowały prace pod hasłem „Dzieła Patrona”, poznawały też osobę ks. Wacława dzięki pogadankom i prezentacjom, klasy starsze uczestniczyły w konkursie wiedzy o patronie, a także przygotowywały plakaty, które potem ozdobiły salę gimnastyczną podczas spotkania wspomnieniowego. Wieczernica zorganizowana została 21 grudnia i przebiegała w bardzo ciepłej atmosferze, wiele dowiedzieliśmy się o naszym patronie. Dodatkowo wzbogaciliśmy spotkanie o nową tradycję – piernik ks. Rabczyńskiego i pierniczki, w których przygotowanie zaangażowały się wszystkie klasy w ramach działań Małego i Dużego Samorządu. Co do piernika, został upieczony i pięknie ozdobiony dzięki współpracy obu samorządów, a przepis zmodyfikowała klasa IV, uwzględniając w nim takie składniki jak dobroć, serdeczność i ciepło. Sami możecie się o tym przekonać, a może nawet samodzielnie wypróbować.

 

Piernik ks. Rabczyńskiego

(dojrzewający staropolski)

Składniki

Na ciasto:

  • 1 kg białego puchu (mąki pszennej)
  • 500 g naturalnej płynnego złota (miodu naturalnego)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka słodkich diamentów cukru
  • ½  szklanki białego nektaru (mleka)
  • 3 jajka od kur chadzających po podwórzu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½  łyżeczki diamentów soli
  • 2 łyżki czarnego złota (kakao)
  • 2 opakowania przyprawy do piernika

Na polewę:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

Do przełożenia:

  • ok 700 g powideł śliwkowych ze spiżarni księdza Rabczyńskiego

Dodatkowo:

  • do przystrojenia: orzechy włoskie, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, gotowe ozdoby cukiernicze (gwiazdki, perełki )

 Przygotowanie

  1.  Na średnim ogniu roztapiamy masło z miodem, dodajemy cukier i odstawiamy na trzy Zdrowaśki do wystudzenia.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Łączymy ją z sodą, przyprawą do piernika, kakao i solą.
  3. Do suchych składników dodajemy przestudzoną masę miodową, mleko, wbijamy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do naczynia kamionkowego, ceramicznego lub szklanego. Zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 niedziele Adwentu.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, Każdą z nich z czułością wałkujemy i pieczemy 3 placki w 170 stopniach przez jedną część Różańca (ok. 18 minut). Odstawiamy do wystudzenia.
  6. Zimne blaty ciasta piernika przekładamy powidłami i odstawiamy na wolne dni tygodnia (1-2 dni), by w tym czasie radować się obecnością bliskich.
  7. Ciepłem płynącym z dobroci serca i na ogniu rozpuszczamy masło i wrzucamy trochę uśmiechu oraz pokruszoną czekoladę. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  8. Piernik kroimy na równe kostki, które oblewamy czekoladą i dekorujemy serdecznością, dobrocią i bakaliami.
Data dodania: 2022-12-22 13:36:44
Data edycji: 2022-12-26 23:53:37
Ilość wyświetleń: 567

Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej